‘Dry stone walls’ of muurtjes van gestapelde stenen.
Je ziet ze vaak in Engeland, Ierland, Schotland of Italië. De stapelmuren worden meestal gebruikt als begrenzing van akkers en weilanden. Of er worden terrassen mee aangelegd op berghellingen waardoor de vruchtbare grond stabieler blijft. En ook in olijfboomgaarden zie je ze opduiken.
De stenen zijn droog gestapeld, dat betekent dat er geen mortel of cement aan te pas komt. Enkel een hamer en heel veel geduld. De stenen worden in het begin gesorteerd, dan legt men een fundament aan en en kan het stapelen beginnen. Een techniek die toch stevige bouwwerken oplevert, niet enkel voor muren, maar soms ook voor bruggen of huisjes.
Christian Lessing is ontwerper en maakte deze prachtige doos met houten stapelstenen. In het houten kistje vind je ongeveer 70 verschillende ‘stapelstenen’ gemaakt van verschillende soorten hout: beuk, esdoorn, walnoot enz.
Het is een mooi decoratief element, maar je kan er ook veel betekenislagen aan koppelen.
- Over het belang van grenzen en begrenzen - over langs en over muurtjes kijken - over grote en kleine keien als metafoor van het leven
En ken je dit verhaal ?
Een professor staat voor de collegezaal met allerlei dingen voor hem op z’n bureau. Als het college begint, neemt hij zonder iets te zeggen een grote, lege glazen pot en doet die vol met grote stenen.Als de pot tot de rand gevuld is, vraagt hij de studenten of de pot vol is ? Ze antwoorden: “Ja.” Waarop de prof een doos met kleine kiezelsteentjes neemt en die uitgiet in de pot. Hij schudt de pot een beetje heen en weer en de kiezelsteentjes rollen in de open plekjes tussen de grote keien. Hij vraagt zijn studenten opnieuw: is de pot vol? Ja, nu wel, zeggen ze. Waarop de prof een doos met zand neemt en die bij de stenen giet. En weer vroeg hij of de pot nu echt vol is? De studenten knikken aarzelend. Waarop de man een flesje wijn leeg giet in de pot. En de wijn vult de ruimte tussen de zandkorrels. Animo in de collegezaal en veel gelach. Als het weer rustig is vraagt de professor: “Welke grote waarheid laat dit experiment ons zien?” De moedigste uit de zaal antwoordt: “Het laat zien dat onze agenda nooit zo gevuld is als we denken en dat er, als we echt willen, nog altijd wel wat tijd is voor meer afspraken en meer activiteiten.” “Nee,” antwoordt de prof, “daar gaat het juist niet om. De grote waarheid van dit experiment is de volgende: als je niet eerst de grote stenen in de pot doet, krijg je ze er achteraf nooit meer in. Deze pot is een metafoor is voor het leven. De keien zijn de belangrijke dingen: je familie, je partner, je kinderen, je geloof, je gezondheid – en andere dingen die, als al het andere in je leven verloren is en alleen zíj overblijven, je leven toch zinvol maken. De kiezelstenen zijn de andere dingen die er toe doen. Zoals je werk, je huis, je auto. En het zand is al het andere. Als je eerst het zand in de pot doet, is er geen ruimte voor de kiezels en de grote stenen. Hetzelfde geldt voor je leven. Als je al je tijd en energie besteedt aan de kleine dingen, zul je geen tijd meer hebben voor de dingen die voor jou belangrijk zijn.”
Toen hij uitgesproken was, bleef het een poosje stil. Toen stak één van de studenten haar hand op en vroeg waar de wijn voor stond. De professor glimlachte en zei: “ Ik ben blij dat je dit vraagt. Het laat zien dat –hoe vol je leven ook lijkt te zitten – er altijd ruimte is voor een paar glaasjes met je partner, goede vrienden of collega’s!”
Klanten vertellen
We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met dit product!? Deel ze met ons en wie weet verschijnt hier jouw verhaal!
Meer dan ooit willen we er zijn voor jullie. Een woord, een gedachte, een tekst. Een kadootje voor jezelf of mensen laten weten dat je aan hen denkt. Mekaar aanmoedigen en weten dat er andere en beter tijden komen!
Symposion blijft 7 op 7 online bereikbaar via de webwinkel
Online bestellen en laten opsturen met de post. Uw pakje kan naar jezelf of als geschenk naar iemand anders opgestuurd worden.
Online bestellen en afhalen in de winkel in Brugge. We zenden u een mail zodra uw bestelling klaar staat. Afhalen kan na afspraak op weekdagen tussen 10u en 18u. Op zaterdag tussen 10u en 12u
Heb je andere vragen of vind je niet wat je zoekt: schrijf, mail of bel ons en we helpen je graag verder.
Volg ons via facebook of teken in voor de O-mail om op de hoogte te blijven van ons aanbod.
Op kerstavond en oudejaarsavond is de winkel open tem 16u. Op kerstdag en nieuwjaardag zijn we uiteraard gesloten
We zijn ontzettend blij dat we jullie terug in de winkel mogen ontvangen. Tegelijkertijd willen we ons meer dan ooit engageren voor uw en onze veiligheid.
En daarom volgen we de spelregels van de overheid zeer strikt op:
Winkelen mag enkel individueel en voor maximum 30 min. We hebben plaats voor 6 mensen tegelijkertijd en anders vragen we u even buiten te wachten U zorgt voor het mondmasker, wij voor de handgel en betalen gebeurt bij voorkeur elektronisch
en SYMPOSION blijft 7 op 7 online bereikbaar via de webwinkel
Online bestellen en laten opsturen met de post. Uw pakje kan naar jezelf of als geschenk naar iemand anders opgestuurd worden.
Online bestellen en afhalen in de winkel in Brugge. Zo vermijden we de drukte en eventuele wachtrijen. We zenden u een mail zodra uw bestelling klaar staat. Afhalen kan tijdens de winkeluren.
Heb je andere vragen of vind je niet wat je zoekt: schrijf, mail of bel ons en we helpen je graag verder. Volg ons via facebook of teken in voor de O-mail om op de hoogte te blijven van ons aanbod.